Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Μαρκ Ιουλιάνο


Δόξα, τίτλους, χρήμα – όλα τα κέρδισε ο εκ των κορυφαίων σύγχρονων Ιταλών κεντρικών αμυντικών, Μαρκ Ιουλιάνο, κατά τη διάρκεια της πολυετούς σταδιοδρομίας του!

Παίκτης δυνατός, έξυπνος, αποτελεσματικός στο ατομικό μαρκάρισμα, ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι (σ.σ. έχει ύψος 1,91μ), και με καίριες τοποθετήσεις, μπορούσε να προσφέρει και ως αριστερός μπακ. Εξάλλου, πέρασε το μεγαλύτερο και αναμφίβολα καλύτερο μέρος της καριέρας του στη Γιουβέντους, με την οποία συνέδεσε το όνομά του – μάλιστα, ως παίκτης των «μπιανκονέρι» κλήθηκε και αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην εθνική του!

Πάντως, το 2008 το όνομά του «κηλιδώθηκε» αφού βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο ετών από τα γήπεδα. Ωστόσο, επέστρεψε στη δράση, και έπαιζε μπάλα μέχρι το περασμένο καλοκαίρι στις χαμηλές κατηγορίες της πατρίδας του! Σήμερα, δε, παραμένει στον χώρο του ποδοσφαίρου, ως προπονητής: αυτή τη στιγμή εργάζεται στα τμήματα υποδομής της ιταλικής Πάβια.

Ο Μαρκ Ιουλιάνο γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 1973 στην Κοζέντσα. «Έχτισε» τη φήμη του αγωνιζόμενος με τα χρώματα των Σαλερνιτάνα, Μπολόνια, και Μόντσα, και το θέρος του 1996 αποδέχθηκε την πρόταση της Γιουβέντους, που πρόλαβε αρκετούς άλλους ισχυρούς συλλόγους που ενδιαφέρονταν να τον εντάξουν στη δύναμή τους.

Ο χαλκέντερος άσος ανήκε στη «Μεγάλη Κυρία» του «κάλτσιο» για, ούτε λίγο ούτε πολύ, εννέα σεζόν. Σε αυτό το διάστημα χρησιμοποιήθηκε σε 187 αναμετρήσεις, πέτυχε επτά γκολ, κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα (1997, 1998, 2002, 2003), τρία ιταλικά Σούπερ Καπ (1997, 2002, 2003), ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο (1996), ένα Σούπερ Κύπελλο Ευρώπης (1996), και ένα Κύπελλο Ιντερτότο (1999), ενώ είχε την τύχη να συνεργαστεί με κορυφαίους αμυντικούς ποδοσφαιριστές όπως ο Τσίρο Φεράρα, ο Πάολο Μοντέρο, ο Ιγκόρ Τούντορ, ο Λιλιάν Τιράμ, ο Αλεσάντρο Μπιριντέλι, κ.ά.

Ακόμη, συμμετείχε με τη φανέλα της «Γιούβε» σε δύο τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ (1997, 1998), όμως σε αμφότερες τις περιπτώσεις η ομάδα του έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο.

Όταν ο κύκλος του στο Τορίνο ολοκληρώθηκε, επέλεξε να ξενιτευθεί: υπέγραψε στην ισπανική Μαγιόρκα, την οποία υπηρέτησε για μία περίοδο με επιτυχία (29 παιχνίδια/τέσσερα γκολ). Ακολούθως επαναπατρίστηκε για λογαριασμό της Σαμπντόρια, όπου όμως δεν έμεινε πολύ – κατόπιν έπαιξε διαδοχικά σε Μεσίνα (μία χρονιά) και Ραβένα (έξι μήνες), προτού τού επιβληθεί η προαναφερθείσα ποινή αποκλεισμού λόγω ντόπινγκ. Αφού εξέτισε την τιμωρία του φόρεσε για δύο έτη τη φανέλα της Σαν Τζενέσιο Κάλτσιο, ως παίκτης της οποίας αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Επιπροσθέτως, ο Μαρκ Ιουλιάνο χρίσθηκε 19 φορές διεθνής, και σημείωσε ένα τέρμα. Ήταν βασικό στέλεχος της «σκουάντρα ατζούρα» που έφθασε στον τελικό του Euro 2000 χάνοντας ωστόσο το τρόπαιο από τη Γαλλία (1-2, ο ίδιος πάντως έπαιξε σε όλη τη διάρκεια του τελικού!), ενώ έλαβε μέρος και στο Μουντιάλ του 2002.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου